De Tuinen van Roland Weber

Tuinkamers
Het kasteel wordt omgeven door een park met steeds verschillende tuinkamers. De tuinen zijn ontworpen door de fameuze tuinarchitect Roland Weber uit Duitsland. Overal hoort men het klateren van fonteinen en waterspuwers en dat roept een verfrissende atmosfeer op.

Claude Monet
Claude Monet zou zich hier thuis voelen bij de ranke Japanse brug uit zijn tuin in Giverny, gebogen over een tapijt van waterlelies in de slotgracht. Beelden van de vier jaargetijden (Mainfrankisch), een barokke bron afkomstig uit Bayreuth, Engelse loden vazen, een totempaal uit Bali naast een eeuwenoude moerbeiboom en sierlijk hekwerk gesmeed door Franse ambachtslieden van generaties her.

Diverse Tuinkamers:
-Binnentuin
-Kruidentuin
-Vijvertuin
-Oevertuin langs de kasteelmuur
-Ronde Engelse Tuin
-Bloemen-pluktuin
-Het Hortensia-eiland
-De Fruitweide

Renovatie
De tuin wordt in fases gerenoveerd en onderhouden door Tuinarchitecte Helga Meens-Kreijen, in samenspraak met Dhr. BenTaken van Taken Lanschaps-planning uit Roermond. Na 30 jaar was de tuin aan vernieuwing toe qua planten en bloemen, maar te realiseren volgens de denkbeelden die Weber en Hentrich voor ogen hadden bij de eerste inrichting van de tuinen in 1971.

Helmut Hentrich en Roland Weber
Bij een wandeling door de tuinen wordt men verrast door de vele bijzondere elementen die Hentrich en Weber hebben toegevoegd om de planten, bomen en bloemenpracht te completeren. Het vele water, de gracht, de vijvers, de waterspuwers en de Uffelse beek onderstrepen het levendige karakter van deze tuinen en zijn een uitstekend leefgebied voor eenden, zwanen, ganzen en allerlei andere vogelsoorten die regelmatig neerstrijken op het domein van Kasteel Groot Buggenum.

In de fruitweide staan diverse fruitbomen die menig bezoeker verleiden om eens een appeltje (of peertje) voor de dorst te plukken. Een wandeling door de tuinen is voor de liefhebbers zeker de moeite waard.