Kunst, cultuur en gezelligheid op kasteel “Groot Buggenum”

GRATHEM –Op zaterdag 23 juni van 13.00 tot 17.00 uur en zondag 24 juni van 10.00 tot 18.00 uur gaan de poorten open van Kasteel Groot Buggenum in Grathem voor de jaarlijks terugkerende open dagen. Het is inmiddels de 42e opeenvolgende editie die harmonie   St. Agatha uit Grathem organiseert en hiermee zorgt voor een aantrekkelijk weekend of een gezellige dag op een sprookjesachtige locatie voor een breed publiek.

Er bestaat een bijzondere relatie tussen Kasteel Groot Buggenum en de plaatselijke harmonie.

Prof. Dr. Helmut Hentrich, een vermaard architect en kunstverzamelaar uit Düsseldorf die het kasteel in 1971 als ruïne kocht, werd in die tijd beschermheer van de harmonie. In 5 jaar tijd renoveerde hij het kasteel volledige en stelde het kasteel in 1976 voor het eerst ter bezichtiging open. Voor zijn overlijden op 96-jarige leeftijd in 2001 liet hij in een acte vastleggen dat de harmonie elk jaar een vol weekend in juni de beschikking heeft over kasteel “Groot Buggenum”. Op deze manier is zijn beschermheerschap, zolang de harmonie bestaat, voor eeuwig gewaarborgd. Van die geste wordt nog steeds ieder jaar dankbaar gebruik gemaakt.

Het weekend houdt in dat het volledig ingerichte kasteel met de enorme verzameling van waardevolle spullen en materialen uit heel Europa voor het publiek te bezichtigen is.

Ook kunt u in dit weekend in de parkachtige tuin rond het kasteel, genieten van een mooie expositie van een aantal kunstenaars. Voor iemand die graag zelf de handen uit de mouwen wil steken en actief wil deelnemen aan een of meerdere activiteiten zijn er de volgende mogelijkheden.

  • Klei op de draaitafel. Leg een vochtige bonk klei op de draaitafel en waan u voor even een pottenbakker. Dit is vooral voor de jeugd een mooie ervaring.
  • Beeldhouwen. Als u eens wilt ervaren hoe het voelt om een zachte steensoort te bewerken, geven de aanwezige beeldhouwers u daar graag de gelegenheid voor.

Door dit soort activiteiten is het marktachtige idee volledig weggenomen. Ook de rust die het kasteel uitstraalt wordt bewaard. De organisatie ziet deze open dagen dan ook eerder als een grote gezellige gezinsactiviteit. Vaak is het ontdekken van het kunstzinnige in je zelf voor veel mensen het begin van een prachtige vrijetijdsbesteding.

 

Er zijn dus tal van activiteiten en bezienswaardigheden die een bezoek meer dan de moeite waard maken.

Op deze schitterende locatie is de gehele binnenplaats ingericht als een gezellig terras.  Hier kan men in alle rust onder het genot van een drankje en een hapje pauzeren of nagenieten van de opgedane indrukken en luisteren naar livemuziek.

Op zaterdag is het de groep Soetse en Lisanne van Geleuken die afwisselend voor entertainment zorgen. Om 16.00 uur is er een mooi concert dat gegeven wordt door harmonie St. Agatha samen met diverse solisten. Op zondag is het de groep Soetse en het zangkoor Animato uit Horn dat om ongeveer 13.30 uur het publiek zal vermaken.

De entree bedraagt € 6,- voor volwassenen en € 3,- voor kinderen van 5 t/m 12 jaar.

Kasteel Groot Buggenum is gelegen aan de Loorderstraat 3 in Grathem.

Er is voldoende gratis parkeergelegenheid.

 

 

Bij inlevering van deze bon ontvangt u

€ 1,– korting op de entreeprijs.

 

1 bon per persoon